Geschreven door Maikel Tegelaers

 

Cosplay, verkleedpartijtje of passie?

Tegenwoordig kun je er niet meer om heen. Van schaarsgeklede dames (en heren tegenwoordig ook) in pakjes waarvan je nooit dacht dat ze erin passen, tot volledige monster pakken en anime kostuums waarvan je ziet dat er meer liefde in gestoken is als men ooit gekregen heeft van mama de liefste.

Cosplay is een wereld apart, maar wel een die steeds meer de kop op steekt, nu de media in diverse formaten en vormen steeds meer aandacht aan de cosplayers begint te schenken, maar ook op evenementen de rol van het publiek – de cosplayers dus in dit voorbeeld- steeds duidelijker wordt.

Ik kan niet zeggen wat jullie, de lezers van gekostumeerd spel (costume play, cosplay) vinden, maar ik deel graag mijn ervaring over dit onderwerp.

De verschillende varianten cosplays

De Spandex

Ik noem dit fenomeen “leuk zonder moeite”. Een spandex is een pak van je favoriete held of heldin, een karakter of gewoon een verzonnen iets. Je trekt het aan en je bent het. Hierover wordt ook het meeste gezegd en geschreven en puur omdat je ze op beurzen als de onze relatief veel tegenkomt. Het is niet duur, je hoeft er niet veel moeite in te steken en het past altijd… nou ja… bijna altijd. De drager van de spandex kostuums let niet altijd op de vorm van de afgebeelde superheld. Deze staat het beste als men het postuur een beetje delen zeg maar… maar goed. Er is nog meer…

De “lichte” cosplays

Hiermee bedoel ik diegene die verder gaan dan een spandex en niet zo ver gaan, dat ze hun hele ziel in een kostuum te gooien om het er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Een tijdje terug, ten tijde van de eerste Suicide Squad, stikte het op diverse beurzen van de Harley Quinns. Deze hadden netjes hun haren gekleurd, makeup een beetje in de vorm van de “echte” Quinn en sommige hadden zelfs nog een hamer of baseball bat bij. Dit is leuk. Je ziet de aandacht voor detail bij de meeste en er is al een vorm van liefde te bekennen voor hetgeen je gemaakt hebt. Zo zijn er nog wel wat meer voorbeelden te noemen, zoals Joker, Negan (ook die namen het in aantallen op tegen de Quinns) en nog een aantal meer, maar je snapt het idee.

De passie voor het karakter

Dan zijn er ook nog diegene die alle mogelijk te vergaren liefde in een kostuum steken om wedstrijden te winnen. De komende editie, zal er een Kostuum wedstrijd zijn en we verwachten er heel veel uit deze categorie te gaan zien. Complete schuimen pakken, volledig uitgedost met van alles wat er bij het karakter hoort, perfect geschilderd en kloppend van alle liefde die men in het kostuum heeft gestoken. Voor mij (als je überhaupt op mijn persoonlijke mening zit te wachten) is dit het echte cosplayen. Niet het aankleden als, maar het zijn van het karakter wat je uit wilt beelden.

Zonder Cosplay zou een fantasy event saaier zijn.

Ik kan deze lijst nog wel heel wat langer maken, maar waar het op neerkomt, is dat een Fantasy evenement niet meer compleet is zonder de spandex, de Pickle Rick of de space marine van 2,5 meter hoogte. Allemaal zijn ze belangrijk en allemaal maken ze een evenement als het onze beter. Het maakt niet uit of je nu alleen een Naruto hoofdband om hebt of met het hele gezin in steampunk outfit komt, of in je eentje de Elvira uithangt (ja ik ben zo oud). Het simpele gegeven is dat zonder al deze kostuums een Fantasy event niet zo leuk zou zijn als het nu is.

Aangezien ik ook weer in een van de standjes aanwezig zal zijn (ik zeg lekker niet welke, want ik doe niet aan zelfpromotie), heb ik maar één wens voor alle lezers en bezoekers van het komende evenement; Doe je best, maak er wat moois van en laat ons achter de kraampjes goed lachen, verbaast staan, geïnteresseerd zijn, maar vooral jaloers zijn op alle liefde die de kleding van de persoon tegenover ons heeft gestoken, in een schot naar de eerste plek in de wedstrijd.

De essentie van cosplay

Veel van de lezers kennen of hebben het ooit gespeeld; Dungeons and dragons. Daar “speel” je een karakter in een fictieve wereld, met de mooiste verhalen die verzonnen worden om het karakter leven in te blazen en het voor de speler zo echt mogelijk te maken.

Voor mij is dit de essentie van cosplayen. Je karakter, voor jouw als persoon zo levensecht te maken,  dat je in het karakter (dus jezelf op dat moment) gaat geloven en het echt ook wordt voor een bepaalde tijd. Niet alleen ben je even helemaal weg van het normale van elke dag, maar je leert ook mensen te accepteren die wellicht iets anders zijn als het normale van elke dag en dat maakt de wereld altijd een stukje beter.

…Cosplay is meer dan alleen een kostuum…

in Dungeons and Dragons heb ik voor meer dan 10 jaar lang een paladijn gespeeld en ben eervol aan het einde van de 10-jarige campagne ten onder gegaan in een “blaze of glory”, die niks meer dan eer deed aan de 10 jaar die mij elke week even een paar uur wegtrok van de realiteit. Een deel van me was niet meer en dat deed pijn. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet terugdenk aan situaties die ik toen heb moeten overwinnen met vrienden waar ik nu nog dagelijks contact mee heb…

… de essentie van cosplay… de beleving…jezelf zijn, maar toch ook net even niet voor een uurtje.

Cosplay is meer dan een pak, een beweging en dare i say, een manier van leven. Cosplay is niet het pak, maar degene die het draagt.