Er was eens…

… nee zo beginnen we niet, maar het zou wel kunnen, want dit onderwerp lijkt uit de sprookjes te komen. Weet je wel, waar zo’n prachtige en ultraknappe (lijkt wel een autobiografie nu) jonge stalknecht een royaal bal op sluipt, gehuld in een kostuum om onzichtbaar te blijven en zo de prinses (dit is dan niet zo autobiografisch meer, ik heb nooit een prinses gezien) het hof kan maken. Toch is dit niet heel ver van de werkelijkheid, want men deed namelijk maskers op, om zich op alle vlakken te kunnen misdragen. Zo kon je nooit zien wie er achter het masker zit en dus uit alle beroepshoeken kon komen. Dus ook heiligmannen uit de kerk, de burgemeester, de jonkvrouw of de partner van een getrouwd stel die graag op andere heren jaagt.

Werden er alleen gemaskerde bals gebruikt om te feesten? Nee, want er werden ook hele abrupte politieke oplossingen geboden voor problemen die naties hadden tegenover een andere natie die “toevallig” ook net uitgenodigd waren.

In het kort, er waren meer opportunisten in het speelveld. Een groot aantal mensen zijn letterlijk gemaskerd om zeep geholpen door sluipmoordenaars. Dit was namelijk niet alleen een makkelijke manier om mensen in een kamer te krijgen, maar ook een makkelijke manier om je ongemerkt ergens binnen te werken en kwaad te doen. De geschiedenis staat niet alleen vol met meldingen over “zeer goede” feesten, maar ook over de diverse assignaties die er plaats hebben gevonden.

Tjongejonge, wat een negatieve draai aan een leuk evenement…

Nou, heel eerlijk was een gemaskerd bal dus een reden om dingen te doen die je op politieke grond normaal niet kon maken. Voor romantiek aan iets negatiefs moet je in Hollywood zijn, die alles verdraaien. Hier ben je aan het adres voor een (hopelijk) goed artikel over iets wat je wellicht nog niet wist. Wat je ook nog niet wist, is dat het in Venetië altijd gebruikt is als een vorm van vermaak en Frankrijk het heeft gezien als iets politieks.

Niet alles is negatief, want naarmate de jaren vorderde, is het meer een feestelijk verschijnsel geworden wat daadwerkelijk feestelijk is. We zijn door de jaren heen dus de trend van Venetië gaan volgen. De domino (het traditionele gemaskerde bal masker) is nu de mascotte geworden van de feesten en tot op heden worden ze gebruikt om een feestelijk en fantasy evenement aan te geven. Het thema van het aankomende fantasy fest is dan ook het gemaskerde bal en dat gaat alleen maar bekend staan als het grootste fantasyfeest in de laatste drie maanden van het jaar.

De domino

Het masker, wat kenmerkend is voor deze vorm van vermaak, heeft dus een domino. Hoe meer poeha er om het masker hing, hoe groter je welvaart was en daar werd je ook op gekozen om de avond mee te besteden. Nu is het masker meer dan alleen een vorm van kiezen. Tegenwoordig is het iets mysterieus om niet te weten met wie je praat, al weet je dat snel genoeg als je je voorstelt aan de ander natuurlijk. Tegenwoordig zijn we redelijk gelijk in welvaart en hoeven we op een feest geen maskers meer te dragen. Het is een vorm van spanning om iedereen ermee verkleed te zien komen.

Waar het vroeger je kostuum was, is het nu deel van je kostuum en sommige kostuums kunnen zelfs niet zonder om compleet te zijn. Dit is het mooie van een evenement als Fantasy Fest. Je kunt jezelf zijn, of je nu verkleed komt, met of zonder masker of in een spandex als je het figuur er eigenlijk niet voor hebt. Iedereen is gelijk en niemand zal je vreemd aankijken als jij je best hebt gedaan om er zo leuk mogelijk voor het evenement uit te zien.

De gelijkenissen van vroeger en nu

Ja, desondanks dat het vroeger in een behoorlijk negatief daglicht werd gezet door de losbandigheid en politieke invloeden, is er wel degelijk een gelijkenis tussen wat we vroeger en nu het gemaskerd bal noemen. Het magische woord hier is plezier hebben. Vroeger kwam je naar een evenement om plezier te hebben en dat doe je nu nog steeds, al gaat het er nu wat vreedzamer (in alle aspecten van het woord) aan toe. Je komt er levend weg, wat al heel positief is, en de politiek is er helemaal uitgestapt als methode van onderhandeling. Met andere woorden, je kunt er helemaal jezelf zijn voor de duur van het evenement.

Waar wacht je nog op? Trek iets leuks aan en kom langs! Misschien ontmasker je die ultraknappe prins nog wel. Alleen niet kussen als je met een kikker naar huis wilt, maar dat is een ander verhaal.

Geschreven door Maikel Tegelaers