Blog: Steampunk op, om en rond festivals

Geschreven door Maikel Tegelaers

 

Ja, daar gaan we weer. De entree is betaald en we gaan het land van elfen, feeën, goths, vampieren en steampunk in. De poorten zijn weer open naar een dagje in een andere wereld rondlopen, mede drinken of morgen niet meer bestaat en even lekker uit de hele sleur genaamd dagelijks leven ontsnappen.

In een normaal jaar waar we niet te maken hebben met pandemieën die ons allemaal de nek om willen draaien, zijn deze fantasy weekenden iets om naar uit te kijken. Niet alleen voor de bezoekers, maar ook de standhouders is het een feest van muziek, cosplay, roleplayen en gewoonweg lekker jezelf zijn.

Wat je dan heel veel ziet, sterker nog, hele families komen vanuit alle hoeken en gaten van Nederland om eens lekker los te gaan. Een van de meest toegankelijke stijlen om jezelf in te verhullen zijn Steampunk, Medieval en Goth of Gothic. Steampunk is van alle genoemde toegankelijke stijlen de meest neutrale en kan daarom van 1 tot 99 gedragen worden, al wordt er niet raar naar je gekeken als je 101 bent en nog steeds er goed uit ziet in kostuum.

Wat is steampunk precies en waar komt het vandaan?

De jaren 1820 tot 1920 worden het steampunk era genoemd. Heel veel techniek uit de boeken en werken van Jules Verne draait op een techniek die zijn tijd ver vooruit was in de werelden waar de boeken zich afspelen. Denk bijvoorbeeld aan de Nautilus van Kapitein Nemo en zijn Crew, de grote onderzeeër die technisch gezien voor die tijd onmogelijk was.

Deze werd echter welk mogelijk gemaakt door stoom. Steampunk haalt zijn naam uit de stoom era uit fantasiewerelden, die met techniek een andere richting op gegaan zijn dan wat we nu kennen in de werkelijke geschiedenis.

Waarom is juist dit zo interessant voor bezoekers?

De reden is heel simpel. Er zijn een groot aantal bekende gegevens, zoals de klederdracht uit die tijd, die gewoon behouden zijn gebleven in de fantasie. Deze zijn makkelijk (of althans makkelijker) na te maken en dan ben je al op de helft. Zeker als je met het hele gezin naar een evenementen als in de Broodfabriek komt. De kleding heeft vaak bronzen tinten en gaat gemoeid met hoge hoeden of bolhoedjes als je een “kwaadwillend” persoon wil spelen. Geen idee waarom, maar bolhoedjes zijn altijd weggelegd voor kwaadwillende in deze fantasy settings. Ribstoffen zijn een andere favoriet, maar die is makkelijker te herleiden.

De extra props, als de dikke steampunk brillen, de stoom wapens en kogelriemen in de bruine en bronzen tinten die ook terugkomen in de kleding. Je kunt dus zoveel of zo weinig mogelijk moeite in een kostuum steken als dat je zelf wilt en nog herkenbaar zijn uit de tijden van Nemo en zijn Nautilus.

Meer graag!

Omdat je zelf kan bepalen hoe steampunk het kostuum moet zijn, is het niet zo vreemd dat je een groot aantal steampunk kostuums naast de goth vampieren of frauleins ziet, want die kostuums zijn gewoonweg degene met de laagste instap. Hoe meer je jezelf thuis gaat voelen in het karakter dat je speelt, hoe mooier het kostuum uiteindelijk gaat worden en hoe extravaganter de rokken of jurken uit die tijd eruit gaan zien en ongelofelijk, wat hebben wij er al voorbij zien komen aan werkelijke kunstwerken met ergens een bezoeker erin! Vooral doorgaan zou ik zeggen. We willen meer zien op onze events!