Geschreven door Maikel Tegelaers:
Anime en Manga, bijna een dimensie aan vreemde dingen
En dan wordt er aan je gevraagd of je iets wilt schrijven over iets waar je daadwerkelijk mee opgegroeid bent. Leuk en hier kan ik jaren en boeken over volschrijven.
Het begon allemaal…
Na de tweede wereld oorlog. De bommen die op Japan gedropt waren, hebben het land tot een complete stilstand gezet en de wederopbouw van het Japanse keizerrijk moest weer beginnen. Een van de dingen die daaruit is gekomen, is de tekenstijl Manga, welke volgens de kenners in 1952 begon met de reeks Astroboy manga’s. De voor boeken relatief zware stof werd altijd gegeven in de vorm van verbetering en vooruitgang. Zo ook Astroboy, welke door het hoofd van het ministerie van wetenschap gemaakt is naar het evenbeeld van zijn overleden zoon. Astroboy is uiteindelijk een behoorlijk grote serie geworden, die tot 1983 heeft gelopen.
Japan wilde meer van dit en meerdere manga tekenaars hebben de pen opgepakt om te gaan schrijven. Hieruit zijn meesterwerken ontstaan, waar ook allemaal Anime films en series van zijn ontstaan, zo ook van Astroboy, welke een 3tal anime series en een film in 2014 heeft gekregen. Wat is nu het verschil tussen anime en manga?
Manga
Dit is de benaming voor de stripboeken die in Japan de hoofdmoot zijn van alle boeken die je in een boekenwinkel kunt kopen. Manga is de Japanse naam voor het woord “stripverhaal” en is dus de stripboek variant van de anime series, die in veel gevallen op de manga zijn gebaseerd.
Anime
Dit is dus de tekenfilm en het woord betekend “geanimeerd”. Een anime is een geanimeerde manga.
De voor mij bekendste namen in de scene.
Katsuhiro Otomo is bekend geworden met het tekenen van manga en heeft in 1988 het boegbeeld van de Japanse tekenfilm neergezet en tot nu is het een van de allerbeste films die men ooit kan gaan zien. Akira, een knoertharde cyberpunk film, waarin lokale motorbendes het met elkaar aan de stok krijgen en uitloopt op de vernietiging van Neo Tokio. De tweede Neo Tokio. Aan deze film kan ik hele artikelen wijten en dan nog niet genoeg lof hebben uitgesproken over de prachtige beelden, de muziek en de kracht van een tekening. Kaneda, de leider van de motorbende en Tetsuo (slachtoffer van het Akira project), zijn een aantal van de allerbeste personages die ik ooit heb mogen aanschouwen.
Dan is er nog de legende Hayao Myazaki, welke bekend is van studio Ghibli en de heel andere kant van kwaliteit laat zien. Ook deze films komen heel hoog in mijn lijstje en een van de allerbeste die Ghibli ooit heeft kunnen uitbrengen is Princess Mononoke. Ghibli legt op een meer fantasierijke manier uit wat er verkeerd is met de wereld waarin wij leven en brengt het op een perfecte manier onder ogen, door sprookjes te maken van problemen, maar ze ook op te lossen.
Myazaki is ook een van de enige, die de ballen had om de nasleep van de 2e wereld oorlog en de “bom” te laten zien in de overlevingsstrijd van een broer en zus, die in een ogenblik alles en iedereen kwijtraken. Een hartverscheurende film over de gruweldaden van een oorlog, waar veel mannentranen om gelaten zijn. Ik kon hem ook echt maar een keer zien en overtreft Shindler’s list op veel vlakken, niet alleen qua verhaal, maar ook de manier hoe het verteld wordt.
Films, OVA’s en series
Boekenverfilmingen zijn ook in anime niet altijd even makkelijk, maar voor alles is een oplossing. Zo is er de OVA voor kortere series van een paar comics, zijn er films voor de manga die over zoveel boeken strekken dat een serie niet meer te doen is en de series, waarin alle karakters uit de manga’s nog dieper worden uitgewerkt door het verschil van medium. We zien tegenwoordig veel meer series van diverse uitgevers komen.
Voor mij, wie interesse heeft in mijn roots in het genre, is het toch wel de jaren 90, welke een verzameling was van de jaren 80 en 90 in Japan. Mijn persoonlijke favorieten zijn Lensman, Akira, Venus Wars als films, Dominion tank Police en Macross (de oorsprong van Skyfire uit de Transformers G1 serie en als ode aan de serie in Transformers geschreven), waar de laatste toch echt mijn alltime favoriet is.
Bizar
Anime en manga grenzen aan het bizarre en hebben bizarre resultaten. Niet alleen met de onderwerpen waar anime mee “speelt”, maar ook de weebs die ervan komen. Een van de genres van anime, welke echt grensoverschrijdend is, is hentai. Buitenaardse wezens, Chtulhu, tentakels, demonen, de buurman, de kat, hond en interdimensionale wezens hebben het gemunt op onschuldige jonge meisjes, welke niet opgegeten worden, maar waar andere dingen mee gedaan worden. Ik kan het letterlijk niet kijken en wil me dan ook ver afwenden van deze soort “films”.
Een ander bizar gegeven is de ontstane fetish onder veel weebs (een bepaald type anime fan), is het kattenmeisje. Een mix van kat en vrouw, meestal rond een jaar of 16 tot 18. Dit gaat zelfs zo ver dat Elon Musk (ja die van Tesla) zich ermee bemoeid heeft, dat hij in ontwikkeling is van een dergelijk ras. Ik hoop dat hij een grapje maakte.
Anime en vooral manga hangen onderwerpen graag dichtbij hetgeen wat eigenlijk niet mag op diverse gebieden en dat heeft heel veel te maken met de Japanse cultuur, waar veel taboe is. Anime en manga zijn voor veel een manier om zich te uiten op manieren die ze normaal niet kunnen bespreken door de klassieke cultuur van Japan zelf, die helemaal draait om respect en goed fatsoen.
Op veel manieren blijft Japan ons verrassen met alles wat we niet verwachten en zowel anime als manga zijn hier meer dan perfecte voorbeelden van, in welke vorm dan ook.