Programma

Hier tref je de artiesten aan, die op de Fantasy Fest Stage of Friendly Folk Stage komen optreden.

Biografie -Koning Michaelis van Lagerland

Biografie

Koning Michaelis van Lagerland is de artiestennaam van Michèl Admiraal. Hij is in het dagelijks leven registeraccountant. Schrijven doet hij al vanaf zijn schooljaren. Sinds 2016 werkt hij aan de biografische reeks De Koning en de Prinses en brengt hij elk jaar een magische landschapskalender uit, met elke maand een bijzondere afbeelding. De romantische dichtbundel JIJ maakt het verhaal compleet. Om aan zijn verhalen brede bekendheid te geven draagt ook aan publiek voor, op fantasy festivals of bij speciale gelegenheden.

 

Optreden

Koning Michaelis van Lagerland zal Fantasy Fest op zondag 24 oktober met een bezoek vereren. In het bijzijn van Prinses Hillegonde en koninklijke muziekmeester Frankius leest hij voor uit De Ontvoering, deel drie van de biografie De Koning en de Prinses. Luister mee als hij vertelt over zijn barre zoektocht naar de prinses die door piraten is ontvoerd. Doorsta met hem de ontberingen van de Verboden Bergen, waar gemene heksen, aardmannen en highlanders rondspoken. Huiver als hij vertelt over zijn duel op leven en dood met piratenkoning Vlad Ubbin aan de oevers van Loch Ness.

 

 

Biografie Abe de verteller

Verhalen vertellen zit me in het bloed! Dit begon al in de jaren ’90 tijdens de IVN-jongerenkampen, gezellig rond het kampvuur. Sinds 2004 ben ik professioneel verhalenverteller. In 2016 werd ik verkozen tot beste entertainer van het jaar tijdens de Fantasy Awards. Ik vertelde de afgelopen jaren op ontelbare plaatsen: Castlefest, Elfia, Gebroeders van Limburgfestival, Nederlands Openluchtmuseum en het Archeon, maar ook op vele particuliere feesten en bijeenkomsten.

Ik vertel mythen en sprookjes uit de Keltische en Noordse traditie, ridderverhalen, Griekse mythen, Grimmige sprookjes, Nederlandse sagen en nog veel meer. In totaal heb ik meer dan 350 verhalen in mijn repertoire. Ik vertel met expressie en emotie, met mijn hart en mijn handen en met vuur en vlam!

 

Foto is gemaakt door Kees Stravers

 

Biografie Brisinga

De psychedelische folkband Brisinga, van momenteel drie meiden: Fanny, Fabi en Sandra combineert volksmuziek met moderne invloeden, zoals minimaal music en pop.
Hun unieke composities vertellen verhalen over de natuur, mythen en de archetypische emoties waar de mensheid mee te maken heeft, sinds het begon te bestaan. Het komt tot uiting op verschillende folkloristische, deels oude instrumenten zoals blokfluit, draailier en harp.
Hun stijl overschrijdt grenzen tussen rauwe, archaïsche gezangen en fijne volksmelodieën.
Sinds de release van hun debuutalbum ‘Visa Nornir’ in 2017, heeft Brisinga een veelzijdig geluid ontwikkeld met een vleugje kamermuziek, dat gericht is op een breed scala aan luisteraars.
Laat het magische geluid je naar een andere wereld leiden …

Biografie Cailíní (gastoptreden bij Harmony Glen)

Cailíní is een Ierse dansgroep uit Vlaardingen. Tijdens optredens dansen ze bekende choreografieën uit shows als Riverdance en Lord of the Dance, maar ze hebben ook eigen werk. Hoewel de groep redelijk nieuw is, treden de danseressen al meer dan 10 jaar samen op! Het is dan ook niet voor niets dat Cailíní vriendinnen betekent.

Biografie Cathinca van Sprundel

Voor balladen en mythische verhalen ben je bij Cathinca aan het juiste adres. Met haar stem heeft ze al vele luisteraars weten te betoveren. Daarbij begeleidt ze zichzelf op de harp. Tijdens haar optreden trakteert ze het publiek op filmmuziek, zachte liefdesliedjes en melancholische Ierse songs.

Cathinca beklom vele podia met een Ierse band, totdat ze zich enkele jaren terug stortte op het schrijven. En met resultaat: De vrouwe van Myrdin (2018) en De held van Anwyn (2019) staan in de boekenkasten van vele fantasyliefhebbers. Sinds vorig jaar lonkt de muziek weer en geeft ze intieme optredens op festivals (Wintercastlefest, Midwinterfair, Historisch Zoetermeer), boekpresentaties en bruiloften.

Biografie Greenrose Faire

Greenrose Faire speelt meeslepende Keltische folkrock met headbobbing, teen-tapping rock feel. Het Finse sextet vermengt mandolines en viool met rockdrums en bas en symfonische synths en benadrukt de meeslepende houding met de enigszins onheilspellende boventoon van Finse melancholie. Greenrose Faire klinkt levendig en modern, maar trekt nog steeds aan de nostalgische snaren van lang vervlogen tijden. De band heeft veel plezier op het podium en heeft overal gespeeld, van hoekpubs tot concertzalen en van intieme bruiloften tot internationale festivals. Ze organiseren ook een jaarlijks tweedaags eigen middeleeuws volksfestival in Tampere.

Het debuutalbum van de band “Neverending Journey” werd uitgebracht in 2011, gevolgd door “My Home Is Where My Heart Is” (2013) en “Feed the Flames” in 2015. Wat is een betere manier om tien jaar succes te vieren dan een compilatiealbum uit te brengen met de favoriete nummers van de artiest van hun vorige drie albums. ‘Decade of Songs and Stories’ (2017) werd uitgebracht door Friendly Folk Records en bevat een nieuwe single, ‘Cold Winds Are Rising’. Hun langverwachte vierde album, “Riders In The Night”, uitgebracht op 1 juni 2018, werd voorafgegaan door de single ‘Never Walk Alone’ van april / 2018 via Friendly Folk Records. (Naast hun gevestigde decennium aan tours door Scandinavië en Estland, heeft Greenrose Faire opgetreden op Elfia Festival, Nederland (2013, 2015, 2017, 2019) en Fantasy Forest Festival, UK (2019), Fantasy Fest Rijswijk (2020). Breng muziek en feeën naar mensen in elk kasteel en dorp over de hele wereld.

Bandleden:
• Salla Rimmi – zang
• Hanna Heinonen – viool
• Niilo Sirola – bouzouki, achtergrondzang
• Tomi Hyttinen – drums en percussie, achtergrondzang
• Mikko Gynther – bas
• Meiju Enho – toetsenbord

Biografie Harmony Glen

Op zaterdag 23 oktober zal Harmony Glen een geweldig optreden verzorgen tijdens Fantasy Fest.

Harmony Glen is een Nederlandse feelgood-folk band en bestaat al sinds 2005. De muziek heeft haar wortels in Ierse en Keltische folk, maar regelmatig zijn er ook allerlei andere invloeden uit de hele wereld te horen. Harmony Glen heeft een eigenwijs repetoire (met een mix van traditionele en zelfgeschreven songs en tunes) en maakt vooral met een uitbundige aanwezigheid op het podium een feestje waar de energie van af spat!

Sinds 2014 heeft de band veel internationale festivals aangedaan, zoals het Skagen Festival in Denemarken, in Duitsland de MPS, Balver Höhle, Bremen Maritim. Daarnaast ook Triskell in Italië, Tall Ships Festival in USA, Maia Folk Festival op de Azoren, en misschien nog wel het meest spectaculair, de finale van de Fleadh Cheoil (wereldkampioenschappen Ierse traditionele muziek) in Derry, Ierland. Daar was Harmony Glen de eerste Hollandse band ooit die de finale haalde.

Sinds 2005 zijn er 8 albums verschenen, waaronder een live CD/DVD ‘Live at Elfia’, opgenomen tijdens Elfia Arcen in 2017. Een show overladen met razende banjolicks en dreunende doedelzak, fantastische kostuums en een overvloed aan zotte vrolijkheid is een garantie voor dansende voeten en een brede grijns.

Old Man Fergus treedt regelmatig op in pubs en festivals in Nederland. De frontman, Eef van’t Hoen, speelt voornamelijk Ierse volksliedjes, maar ook Schotse, Engelse en Nederlandse volksliedjes verschijnen regelmatig op zijn playlist. Zingen en dansen zal snel beginnen, want het publiek kan niet anders dan zich aangetrokken voelen tot de warmte van deze gepassioneerde volkszanger. Naast de line-up van Old Man Fergus, met gastmuzikanten op percussie, accordeon, doedelzak en fluit, treedt Eef ook op als soloartiest. Na jarenlang het lokale publiek te hebben vermaakt met tradities en covers, is Eef klaar om zijn eerste originele single uit te brengen voor de folkscene. We zijn momenteel druk bezig met plannen voor de release van Eef’s debuutsingle eind 2020 via Friendly Folk Records. Ga ondertussen op pad om Eef en ‘Old Man Fergus’ te zien in pubs / festivals bij jou in de buurt. Volg ze op social media voor aanvangstijden bij jou in de buurt.

 

Eef van’t Hoen vertolkt als folkzanger opgenomen Iers folksongs, maar ook Schotse-Engelse-en Nederlandse folksongs komen regelmatig op zijn speellijst voor. Mee zingen en dansen is natuurlijk toegestaan. Eef is zanger / gitarist van folkband – The Old Man Fergus. Als solist begeleidt hij zichzelf op de gitaar en soms ook op de begeleiding van een percussioniste, accordeon, doedelzak, fluit-speler van een gitarist, altijd vol overgave en vooral recht uit hart.

 

www.friendlyfolkrecords.org

Biografie Plunder

Trek je dansbare pirate-boots aan en grijp je vrienden bij de kraag! Deze pirate-partyfolk band uit Leeuwarden maakt Nederlandstalige liedjes over zwarte schapen, het verlangen naar vrijheid en de zoektocht naar je innerlijke vuur. Plunder laat geen kans voorbijgaan om samen met het publiek een feestje te bouwen en zorgt daarmee altijd voor leven in de brouwerij. Met invloeden uit verschillende stijlen als Ierse folk, balkan, ska en klezmer, zet het vijftal een energiek en opzwepend eigen geluid neer. Elke plek die dit bijeengeraapte zootje schorem aandoet, wordt gegarandeerd geplunderd!

Biografie The Flask

The Flask is een jonge en energieke folkband. De muzikanten vertellen met hun muziek graag verhalen. Van gevoelige ballades tot uptempo tunes, zowel covers als zelfgeschreven nummers. De basis ligt bij de Keltische folkmuziek met voorbeelden als Rapalje en The High Kings. Ook zijn er fantasy invloeden te horen van Faun en ruige piratenverhalen geïnspireerd op Ye Banished Privateers. Met z’n vieren zetten ze met (meerstemmige) zang, gitaar, tin en low whistles, viool, bodhràn en cajon een feest neer waar gedanst, gezongen en gelachen wordt en men zich even in een hele andere wereld waant.

In 2012 begon The Flask als een groep scheikundestudenten (Rudy, Jesse, Anneke) die het leuk vonden om samen muziek te maken. Folkmuziek bleek al gauw een verbindende factor. Na een aantal jaar vooral voor wat vrienden gespeeld te hebben besloten ze, inmiddels aangevuld met Astrid, het ruime sop te kiezen. Nu spelen ze regelmatig op festivals en partijen.

Tot nu toe heeft The Flask onder andere bij de Midwinter Fair (Archeon), Fantasy Fest 2019 (Rijswijk) en Rapalje Zomerfolk (Groningen) gespeeld.

 

www.friendlyfolkrecords.org

 

Biografie The Jolly Gents

The Jolly Gents, ook bekend als: Sjoerd van Ravenzwaaij en Tom van Aarle, zijn een uptempo Folk banjo en accordeon duo uit Nederland. Ze ontmoetten elkaar begin 2014 tijdens een theatershow voor de band ‘Acting the Maggot’, een band waarvan beide artiesten momenteel lid zijn. Tijdens een van de optredens van de band deelden Tom en Sjoerd een hotelkamer en zoals ze het verhaal graag vertellen, ‘was er een romantisch moment waar notities en sleutels op dubieuze plekken werden gezet’ … dus het idee om samen op te treden als een duo was geboren. Na enkele jaren onder de naam ‘Sjoerd & Tom’ te hebben opgetreden, besloten ze de internationale markt te betreden. Er was een nieuwe naam nodig en met een beetje hulp kwam ‘The Jolly Gents’ naar voren. Ze zullen hun debuutalbum van twanging, pompende folky goedheid via Friendly Folk Records uitbrengen.

Het duo Jolly Gents is een bijproject voor deze getalenteerde artiesten. Je kunt ook genieten van de muziek en de kunst van Tom en Sjoerd in de folkpunkband ‘Acting The Maggot’. Sjoerd is ook frontman van de Keltische folkrockband Harmony Glen. Beide bands zijn gevestigd in Nederland.

Biografie The Royal Spuds

Een beetje punk, een vleugje goeie oude rockmuziek en heel veel folkdeuntjes is wat The Royal Spuds “een feest in stijl” noemen!

Vanaf de start in 2012 zijn The Royal Spuds al bezig met het ontwikkelen van hun eigen muziekstijl. Dit resulteerde in 2 volledige albums en 2 EP’s. Met de release van de debuut-EP “Start Your Engines!” introduceerde de band hun recept voor “Spudrock”. In de jaren daarna werd deze EP opgevolgd door de studioalbums “Wanted Drunk’ n ’Alive” en “It’s a Fecking Freakshow”.

Vlak voor de jaarwisseling in 2018 brachten The Royal Spuds hun nieuwste EP uit, ‘Unforgotten Lore’. Deze release werd gevolgd door “The Unforgotten Tour” met shows in kleine en grote zalen. Onvergetelijk was de show in de Melkweg in Amsterdam, waar de band liet zien dat ze weten hoe ze een zaal moeten vullen en een episch ‘Spudrock’-feestje kunnen geven.

“Unforgotten Lore” is een nieuw hoofdstuk in de evolutie van deze Zuid-Hollandse band, maar het zal zeker niet het laatste zijn. Of het nu studio, festival of concertlocatie is, deze gasten voelen zich overal thuis. Dus, als je een feestje wilt, dan weet je waar je moet zijn!