Geschreven door Maikel Tegelaers

Balfolk, dansen, muziek en pret

“Hey Maikel, Doe eens een stukje schrijven over Balfolk, dat is leuk om te lezen”. Mijn eerste gedachte: “Wat in de naam van Cthulhu en mijn schoonmoeder is Balfolk?!” Ja ook ik moet me soms verdiepen in de stof waarvan ik af en toe gevraagd wordt eens over te schrijven en na een beetje onderzoek, blijkt het ook nog eens uit de Lage Landen te komen. Mooi is dat, ik leef in de “lage landen” en had er nog nooit van gehoord.

Elk stukje tekst heeft zijn onderzoek nodig om met harde feiten op tafel te komen, dus ook dit stuk en verdomd, het klinkt leuk en zeker te passen in de fantasy setting waar Fantasy Fest naam mee maakt. In het kort, dit zou ik graag willen terugzien op het podium van het evenement, maar wat is het?

Nieuwerwetse volksmuziek, gemaakt voor dans.

Een hele mond vol met woorden, maar als ik het nog eens zou moeten omschrijven, zou ik niet afwijken van deze omschrijving. We komen straks terug op dat mooie woord “nieuwerwets”, maar eerst gaan we dieper in op de geschiedenis van Balfolk…

A long time ago, in a galaxy far away.

Nou nee, in 2000 is het ontstaan door toenemende populariteit in Frankrijk en België, waarna het snel naar Nederland kwam.  Oorspronkelijk komt het uit Frankrijk, waar het dansen op traditionele muziek al heel lang gewoon is en nog door velen beoefend wordt. Omdat er tegenwoordig veel meer gemixte culturen zijn, zijn de folkloristische muziekstijlen ook een beetje met elkaar gemixt, waaruit de muziekstijl is ontstaan, maar nog geen danspasjes of choreografieën aan vasthingen. Ook hierbij zijn uiteindelijk de pasjes overgenomen uit de diversiteit aan culturen, waar men van dacht iets terug te horen in de muziek. Balfolk is geboren.

Nu, terug naar het heden, is balfolk veelal een niche, maar wel een die gegrond is in de evenement bezoeker, omdat zonder dat ze het weten, vast wel eens mee hebben staan hipsen op een deuntje die in deze stijl past. En precies dat hipsen is waar Balfolk om draait. Mensen aan het bewegen krijgen, niet omdat het moet, maar omdat ze het willen en omdat het bijzonder laagdrempelig is.

Hipsen

Voor Balfolk hoef je niet te kunnen dansen, verslaafd te zijn aan choreografische hoogstandjes of danspasjes waardig aan de honderden talentenshows op tv. Dit is plezier hebben en proberen mee te doen met wat de buurman of vrouw doet, met als hoofddoel niet stil te staan, maar voldaan terug naar huis te gaan en het gevoel hebben dat je echt plezier hebt gehad.

Hoe klinkt het dan?

Als het voor de eerste keer geluisterd (of beleefd) wordt, lijkt het alsof je gewone oude middeleeuwse muziek hoort. Niks is minder waar, want na een aantal deuntjes zelf geluisterd te hebben, komt er iets in voor wat je niet helemaal kunt plaatsen en juist dat is wat het speciaal maakt Een direct gevolg is van dat prachtige woord waar ik nog op terug zou komen… nieuwerwets.

Het is nieuwe oude muziek, gemaakt met instrumenten die men vroeger gebruikte in de traditionele folk. Door de mix van verschillende culturen uit Europa, in combinatie met de dansen uit heel Europa, is het een mix geworden die wellicht Europa zou kunnen vertegenwoordigen als er een bepaalde volksmuziek stijl gekozen zou moeten worden.

Ideaal op een Fantasy evenement.

Voor diegene die wel eens een rollenspel hebben gespeeld, kennen de situatie wellicht, waar je met je groep vrienden je bevind in een café of taverne. Voor diegene die nog nooit een rollenspel hebben gespeeld, bedenk dat er een aantal mensen in een café of taverne zitten, welke recht uit een fantasy boek als Lord of the Rings gegrepen is.

Als je een beetje goed bent in het visualiseren, kom je al heel snel tot de conclusie dat deze muziekstijl helemaal precies bij een fantasy setting past en dit is ook de reden, waarom ik denk dat dit de perfecte muziekstijl is om de hele dag op een fantasy event te horen. Balfolk is de muziek waar je helemaal “ham” op kunt gaan bij een optreden, maar ook kan fungeren als de radio3 van je werkplek op kantoor.

Mijn mening waar je niet naar vroeg…

Zal ik nu na de vraag of ik er wat over wil schrijven er meer naar gaan luisteren? Nee ik denk het niet, maar ik kan me goed voorstellen dat een groot aantal mensen dit wel doen, om de pure reden dat het mij al na een paar seconden al een glimlach op mijn gezicht kan toveren en mij deed verlangen naar vervlogen tijden, waar we onbezorgd een evenement konden bezoeken. Waar we konden genieten van muziek, welke geen politiek statement wil geven en louter ontstaan is om mensen gelukkig te maken.

Het is prachtig om te horen en zien, dat er nog mensen zijn die de traditionele muziek door middel van een nieuw jasje nog in leven willen houden en daarvoor heeft Balfolk mijn eindeloos respect gekregen. Geluk en plezier zijn immers de enige overdraagbare aandoeningen, waar nooit genoeg pandemie voor kan zijn en er zeker deze dagen, veel te weinig van is.