Geschreven door Maikel Tegelaers
Fantasy games en spellen, hoe passen deze in een fantasy event?
De naam zegt het eigenlijk al. Fantasy. We kunnen ervanuit gaan dat als je fantasy en fantasy bij elkaar optelt, je een succesformule krijgt. En toch zie je het nog niet heel veel op beurzen, maar maakt een knaller van een opkomst in de komende tijd. Hoe komt dit? De reden is heel simpel en gaan we hieronder een beetje uit proberen te leggen.
Wat voor soorten spellen zijn er?
Fantasy spellen komen in vele maten en vormen, van mass-battle (Massale veldslagen met ruim een 100 miniaturen per kant) waar de focus echt op het verslaan van de tegenstander ligt, tot rollenspellen waar het sociaal samenzijn en taken doen/ puzzels oplossen een grotere focus heeft, dan het compleet verpletteren van de tegenstander, tot coöperatieve bordspellen, waar een gezamenlijk doel vastgesteld wordt, dat samen een overwinning kan opleveren.
Er is voor iedereen wel een spel wat aanspreekt, maar het zijn veelal de rollenspellen die op een beurs als onze geliefde Fantasy Fest het meeste zullen aanspreken. Er zal daarom dan ook geen complete wargames stand aanwezig zijn, maar wel een die reisbureau speelt naar oorden vol met fantasy en wonder (blablabla,ik weiger mezelf hier te noemen, maar doe het toch).
Cosplay is ook rollenspel spelen
Cosplayers, zoals de vorige blog (die heb je gelezen, toch? 😉), zijn een vak apart, net zoals je op een of andere manier geen rollenspel spelers en wargamers bij elkaar kan zetten en verwachten dat ze met elkaar samen gaan werken. Cosplayers trekken veel liever naar rollenspelers dan wargamers, omdat het toch dichterbij “hun” hobby is en dat kan vanuit beide kanten bekeken worden.
Natuurlijk bestaat het niet alleen uit boeken, maar het schilderen van je karakter of karakters, het uitzoeken van dobbelstenen (99% van de passie is het met hart en ziel uitzoeken van de juiste dobbelstenen) en het uitzoeken van de achtergrond van je karakter door middel van het schrijven van verhalen, krantenberichten en meer, waar de andere spelers van de sessie uit kunnen opmaken wat voor een karakter iemand speelt.
Rollenspellen en bordspellen, het verschil
Het hele idee achter een rollenspel is dus duidelijk het samen groeien met je karakter wat je maakt. Er zijn zogenaamde “one-shots”, wat eigenlijk een eenmalig avontuur met voorgebouwde karakters is en deze zijn net zo leuk als de grotere campagnes, maar willen nooit een echte impact op de speler kunnen achterlaten, welke het avonden naaien aan rokken of kostuums zeker niet kan compenseren.
Een campagne wel, waar je (naar wens natuurlijk) jaren mee kunt spelen en het verlies van een karakter door een fout (en harde dungeonmasters) echt een impact op het leven van een speler kan hebben.
Bordspellen daar in tegen, lijken meer op oneshots, waar men een karakterkaart pakt, een miniatuur gebruikt en daarmee een “potje” speelt. De nieuwe ronde is simpelweg weer de keuze welk karakter je kiest en daar de pot mee speelt, om of te winnen of samen te werken naar een gezamenlijk eindpunt. Dit is allesbehalve slecht natuurlijk, maar in de verste verte niet te vergelijken met een rollenspel.
Fantasy in vele vormen…
In space, no-one can hear you scream… De quote en bijpassende film kent iedereen en voor degene die het niet weet. Alien. One ring to rule them all… The lord of the Rings en zo kunnen we er nog veel meer opnoemen. Het leuke is, of het nu dystopisch, sci-fi, High Fantasy, Low Fantasy, cyberpunk of post apocalyptisch is; als we het over rollenspellen hebben, is alles fantasy.
Dit opent te deuren voor vele mensen, waar vroeger Dungeons and Dragons – er was tot op een paar jaar geleden niet heel veel meer – echt alleen nog voor nerds was, nu is het voor iedereen die een leuke avond met vrienden wil hebben, waar men niet alleen rond de tafel zit en nootjes/ een toastje brie eet, maar ook echt streeft naar een gezamenlijk doel.
Niet alleen voor nerds en geeks.
Met de komst van Stranger Things op Netflix, welke grappig genoeg gebaseerd is op de boeken van Tales from the Loop, ook een rollenspel, is Dungeons and Dragons met de 5e editie bij het massapubliek met lof ontvangen. Dit heeft dus die bovenstaande deuren wijd opengezet voor het massapubliek en vanaf het eerste seizoen van Stranger Things, is de verkoop en het aantal spelers de lucht in geschoten.
Het wordt niet alleen gespeeld in groepen met vrienden, maar ook in herintegratie projecten bij ex-gedetineerden, die problemen hebben met het terug in de maatschappij komen.
Heb je het nog nooit geprobeerd en houd je wel van fantasy, avonturen en een goed gesprek… loop dan eens langs op de komende editie, doe eens mee om die ervaring op te doen waar we zo hoog over spreken en laat jezelf eens meevoeren op avonturen, die meer zijn dan een cosplay kostuum.
Waarom passen ze nou zo goed in een fantasy evenement?
Heel simpel en dit heb ik al meerdere keren beantwoord als ik de vraag krijg, wat ik op een dergelijk evenement doe. Een cosplayer, welke in grote aantallen aanwezig zijn op een fantasy evenement, neemt bij het aantrekken van het kostuum een bepaalde rol aan en – bij een groot aantal tenminste – proberen de rol tot hun beste kunnen aan te passen aan het kostuum wat ze gemaakt hebben. Voel je de klik? Het enige verschil is eigenlijk dat de een het kostuum maakt en de ander een karakter op papier, maar beide besteden achterlijke hoeveelheden tijd aan het bouwen van.
Snappie? Daarom ben ik graag aanwezig, niet alleen om naar alle mooie kostuums te kijken en slap te ouwehoeren, maar ook om te vertellen over het gospel van de rollenspellen, wat simpelweg hetzelfde is, maar verteld door een ander persoon.