Geschreven door Maikel Tegelaers

Goth, Gothics en World Goth Day

Iedereen kent er wel een en je ziet ze regelmatig op een fantasy markt, of voor een keltische muziek band rondstruinen. Eentje die volgens de rest een beetje te veel omgaat met make-up van een bepaalde grijstint en daar ook nog eens behoorlijk joviaal over is. De goth (of gothic zoals veel mensen deze persoon een label willen geven). Is het nu een muziekstroming, een levensstijl of gewoon een modeverschijnsel?

Alles in een…

Men ziet de kleur zwart als depressief, gevaarlijk en demonisch. Goth is zeker wel een van de genoemde dingen, maar het is zoveel meer. Denk hierbij aan vrije uiting van uiterlijk, een muziekstroom en in sommige gevallen ook echt wel een modeverschijnsel. Daarnaast zien we de klederdracht van Pagan beoefenaars ook tinten van Goth en op fantasy beurzen zien we steeds meer een crossover van steampunk en goth. We gaan in alle kleuren van de regenboog (zoals het een ware goth betreft) eens dieper in op alles wat goth is, te beginnen bij het begin.

In den Beginnen

Was er muziek. Nog verder terug was er Beethoven, maar daar gaan we het niet over hebben. We gaan terug naar ongeveer de tijd van The Cure, Nina Hagen en meer van dat soort bands, waar onze ouders natuurlijk nooit naar geluisterd hebben, want die “gothic muziek is helemaal niks”. Jammer voor hun, maar bands als The Cure waren de eerste die het lef hadden het anders te gaan doen als wat de rest deed en dat heeft ze geen windeieren gelegd, want juist daardoor noem ik nu die band (en Nina). De hele muziekstroming van dit genre is juist te danken aan bands als hun. Onze ouders vonden dit helemaal geweldig en natuurlijk zouden deze heren en dames het niet toegeven nu, maar ze stonden net zo hard in de zwarte leren jasjes, piekhaar, fel rode lippenstift en andere bijbehorende gebruiken mee te gillen met een peuk (toen mocht dat nog) en een glas bier in de hand.

Als herinnering aan wat er gebeurde in die tijd, is World Goth Day uitgeroepen op 22 mei en wordt elk jaar gevierd door heel veel publiek. Er wordt gelukkig ook steeds meer aandacht aan besteed om een aantal dingen, maar daar later meer over.

Muziek…

Death metal, hardrock en tot op een zekere hoogte punk. Daar wordt de stroming het meeste mee geassocieerd, maar is dit wel helemaal waar? Natuurlijk kent iedereen Marylin Manson, die toch wel heel hoog op het toonbeeld van goth staat, maar ook hier moet ik weer zeggen dat goth meer dan snoeiharde gitaren en confronterende teksten is. Ik als persoon zijnde, moet meteen denken aan bands als front 242 of Die Krupps. Hieruit kunnen we meteen een andere conclusie trekken…

Goth is niet alleen zwart

Goth kan alle kleuren zijn. Goth is goed. (see what I did there?) Goth is geen kleur, het is een levenswijze die, net als gabbers, stijldansen of kantklossen, gezien moet worden als iets wat mensen graag willen zijn of doen. Nog een pun zou zijn dat mensen het niet zo zwart-wit moeten zijn en dat is helemaal waar. Steeds meer zie je dat mensen paars, blauw, rood (al sinds de 80’s) en elke andere kleur gaan gebruiken om zichzelf te uiten, maar mensen plakken al snel een label op een persoon als deze in plaats van zoet rood, roze of weet ik veel welke zoete kleur, in een keer met een zwarte of blauwe lippenstift rondlopen over straat. “dat ze/ hij dat lef heeft om zich zo te vertonen”. Dat dachten ze vroeger ook van de nu normale kleuren!

De hele felle neon kleuren zie je meer bij de stroming genaamd cybergoth. Ik zelf ben meer bekend met deze stroming omdat ik redelijk digitaal ben opgegroeid en voornamelijk naar het digitale genre luister, vandaar dat ik Front 242 ook in een zin noemde met Marylin Manson. Deze Goth stijl is even populair geweest, maar is weer op zijn retour. De muziek echter, blijft goed te luisteren als je eens wat anders wilt dan de standaard radio puree…

World Goth Day

Deze dag wordt gevierd op 22 mei. De “goth” stijl is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en het is niet heel vreemd dat een radiostation uit het VK deze dag in 2009 ook heeft uitgeroepen om jezelf te vieren en dit is waar goth dan ook helemaal om draait. Je kunt wel zijn wat er van je verwacht wordt, maar iedereen heeft zijn eigen stijl en iedereen moet ook kunnen doen wat of hoe deze persoon wil zijn. We zijn al ver gekomen deze tijden, maar het feit dat World Goth Day op de National Awareness Calendar voorkomt, zou mensen toch nog aan het denken moeten zetten, dus of je nu gewoon de doorsnee goth, een j-goth (waar anime is, is kawai is goth natuurlijk), gothabilly, cybergoth of een flatout vampier bent, ben jezelf. Dit is waar de dag voor staat. Vier niet de dag, maar vier jezelf, niet alleen dan!