Geschreven door Maikel Tegelaers

Larpen, iets voor jou?

In Nederland heeft LARP twee betekenissen, waarvan we er eentje in dit gaan bespreken. In het Fries betekent het namelijk ook “afgescheurde reep” en daar ben je al heel snel over uitgepraat. Over de andere Engelse term kunnen we behoorlijk lang doorgaan, want het raakt meerdere snaren bij heel veel roleplayers. Het betekent namelijk Live Action Roleplaying.

In den beginne…

Ondanks dat je er niet heel veel over hoort, is het toch al wat jaren oud. Het begon allemaal met een van de eerste iteraties van Dungeons & Dragons, waar men verkleed als het te spelen karakter aan tafel ging zitten en in rol bleven tot de cape of hoed afgingen aan het einde van de sessie. In de jaren 80, is het van de tafel naar de velden toegezet en begin jaren 90 is het eerste officiele speelsysteem ontworpen genaamd: Mind’s Eye Theatre. Hierna zijn er meerdere clubs die eigen interpretaties zijn gaan maken op dit systeem, wat het huidige LARP-systeem heeft opgeleverd. In Nederland heeft Malatië Adventures geregeerd van 1990 tot aan 2002 en is de grootste setting geweest die Nederland gekend heeft. Deze heeft Nederland ook gevormd als we praten over LARP.

 

Live Action Role playing

Iedereen kent roleplaying games, of heeft ervan gehoord. Een van de meest populaire spellen in de (van origine) pen en papervariant van Dungeons and Dragons, waar het ook allemaal mee begon. Je zit om een tafel heen met een aantal spelers en een dungeon master. De dungeon master (spelleider) vertelt een verhaal waar de spelers zich in bevinden, maar de spelleider is ook elk karakter die de spelers niet zijn. In feite beheerst hij of zij de hele wereld om de spelers heen en dit is niet alleen in dungeons and dragons zo, maar bijna elke role playing game heeft een zogenaamde DM.

Wat als de spelers nu meer willen dan alleen om een tafel te zitten en met dobbelsteentjes te rollen? De meest logische upgrade is dan een Live Action Roleplay evenement. Hier komen van rond de honderd tot (de grotere evenementen) een paar honderd man naartoe om gezellig met elkaar samen te zijn, ouwehoeren over de gekste dingen en gebeurtenissen, avonturen te beleven. Normaal heet dit dan cafe praat, maar er is een groot verschil.

Op een Larp event neemt men de rol aan van een karakter zoals je het in een Dungeons and Dragons avontuur zou maken. Er zijn net als in de pen en paper variant tovernaars, warriors en druids en andere typische rollen te spelen. De setting hoeft niet perse fantasy te zijn, want geregeld zijn er gothic of steampunk settings te vinden die dezelfde karakters heel anders moeten laten spelen. In de avonden, als iedereen weer leeft en rond kampvuren zit, wordt er in veel gevallen entertainment in de vorm van keltische muziek gespeeld, al dan niet live georganiseerd. Niet alleen roleplayen dus, maar een echte happening.

 

Zonne vuurbal jonge!

Nu is magie natuurlijk zonder niet heel makkelijk na te bootsen zonder special effects uit een zware computer. Als je in game als tovenaar een vuurbal (vandaar de referentie) schiet, verscheur je een papiertje, gaat erop staan en wijst een speler aan. Omdat in de fantasy settings de “fireball spell” werkt als een hittezoekende raket, zal deze altijd raken, zodat er geen twijfel over is. De tegenspeler kan alleen een werend effect krijgen, welke deze dan ook verscheurd en erop gaat staan. Het vergt natuurlijk wel eerlijkheid en sportsmanship van beide kanten.

 

Zwaardvechten

Tijdens een handgemeen tussen twee spelers kan het er wel eens harig aan toe gaan en ook hier zitten wat regels aan het spel verbonden. Het lichaam heeft 6 raakpunten; 2 armen, benen, hoofd en romp. De wapens zijn allemaal gemaakt van schuimrubber en zijn allemaal gekocht van goedgekeurde dealers of tijdens het event getest door een jury, die ervoor zorgt dat men maar tijdelijk doodblijft na een zwaardgevecht. Als je op je arm geraakt wordt, vereisen de spelregels dat je die arm niet meer gebruikt tot je in leven wordt gewekt. Als je doodgaat in game, dien je voor een vooraf afgesproken tijd ook te blijven liggen waar je gesneuveld bent. Daarna sta je gewoon weer op en doe je weer mee met de waanzin.

Bijna elk evenement eindigt met het hoogte punt van het weekend en dat is de veldslag. In het geregeld kun je je hiervoor inschrijven en de regels zijn heel simpel. Je kiest een kant en moet zorgen dat er meer van jouw kant blijven staan wanneer de andere partij allemaal op de grond ligt omdat ze “dood” zijn

 

Dus…

Larp, iets voor jou? Er zijn jaarlijks ongeveer 15 evenementen waar jong en oud aan mee kan doen. Daarnaast zijn beurzen als de Fantasybeurs in de Broodfabriek hele goede plekken voor het vinden van materiaal en informatie. Kom je dus niet naar een van de Larp Evenementen, kom dan zeker eens naar onze beurs die normaliter 2x per jaar gehouden wordt. Daarnaast vind je er meer dan genoeg Gothic spullen, games, modelbouwonderdelen, allemaal lekkernijen, drank en veel meer!