Geschreven door Maikel Tegelaers

Muziekinstrumenten vaak gevonden op fantasy conventies.

Ja hoor, na een goed heel jaar zijn gezever op de sites aan te lezen (tekst kun je ook op internet niet horen, al zal er vast wel iemand zijn die vind van wel), zal 2022 wel beter worden als hij niet meer gevraagd wordt voor blogs over van alles en nog wat fantasy en conventies. Fout… daar is uw aller favoriete nar weer met de nodige onzin met een toefje feitjes over diverse fantasy beurs gerelateerde topics. Deze keer kreeg ik de mail of ik iets wilde vertellen over muziekinstrumenten die vaak gebruikt worden op fantasy evenementen. Voor deze ene keer zal ik mijn schoonmoeder ook niet zwartmaken, want die weet van toeten nog blazen (toch eentje dan) over het wel en wee van instrumenten, laat staan degene waar ik het over wil hebben.

Om een goed antwoord en lijstje samen te kunnen stellen, dienen we eerst terug te gaan naar de roots van fantasy, waarvan ik denk (dan zijn het feiten natuurlijk) dat daar de oorsprong van deze muziekinstrumenten ligt. Vreemd genoeg moeten we zowel naar folklore gaan kijken als naar Conan films. Waarom slaan we Tolkien dan over? Omdat deze meer spraken in verzen, dan in muziek in de boeken en dit geschreven woord is feit voor dat universum.

Folklore

Desondanks dat de Amerikaanse folklore nog niet heel oud is, welke begon bij het aan land komen van Columbus, gaat het in Europa al veel langer te keer. Naar verwachting komt het grootste gedeelte van de fantasy instrumenten (want zo noemen we ze dan maar even) af van het gebruik van de luit, de fluit en de harp, welke voor onze begrippen deze dagen een fantasy geluid maken. Wie bespeelde die instrumenten veelal? De hofnar. Precies… de grapjas die terechtgesteld werd als hij niet grappig of muzikaal genoeg was. Ook wel bekend als de Joker, maar in fantasy begrippen de Bard, ofwel de minstreel.

Laatste verteld de verhalen om geld bij elkaar te krijgen als de DnD party (Dungeons and Dragons) een inn tegenkomt, waar men door hem of haar de verhalen laat vertellen voor de koper, zilver en goudstukken die het oplevert. Doet het dit niet, dan neemt deze bard ze wel doormiddel van zakkenrollen. We dwalen af richting fantasy, maar tijdens deze omleiding, komen we wel langs Ierland en daar is de folklore op 100 gezet in de middeleeuwen.

Denk aan de regenboog waar de pot met goud achter staat en bewaakt door de Leprechaun. De feeën, elven, trollen (ook bekend uit Scandinavische folklore) en veel meer wezens uit de bossen, welke allemaal een ding gemeen hadden/ hebben: de fluit en harp. Er gaat letterlijk geen film voorbij waar niet een van bovenstaande rassen geassocieerd wordt met een van deze instrumenten. Het is dan niet heel gek dat deze instrumenten ook op beurzen en conventies tevoorschijn komen, waar heel veel van dit soort “spul” tentoongesteld of verkocht wordt.

Tegenwoordig worden de fluit en luit nog wel gebruikt, maar we zien steeds meer wensen richting de traditionele gitaren komen, waarmee de gebruikers van eerdergenoemde instrumenten meteen in de populaire bands zitten die optreden op een dergelijk event als Fantasy Fest in de Broodfabriek.

Conan

Wie kent hem niet, het karakter uit de tijd dat Arnie Schwarzenegger nog niet eruitzag als gesmolten en met zijn kleinkinderen speelde. De meer spieren dan man met het veel te grote zwaard welke niet uit andere mensen kon blijven en alle sprookjesachtige dames om zijn “zwaard” reeg door alleen maar dat Oostenrijkse accent te laten brullen in termen als “AUOUAU”. Laten we vooropstellen dat het briljante films waren en we kunnen niet wachten om meer te zien, maar de terminator mag zijn shirt voortaan aanhouden. Wat deze films speciaal maakte waren de gevechten, maar niemand luisterde naar de soundtrack, die letterlijk en figuurlijk het woord “Fantasy” schreeuwde. En waar zaten deze muzikale uitspattingen mee vol? Precies, de fluit, de harp, de sitar en luit. Wie fantasy roept is verplicht om meteen naar de voor mij roots van de fantasy muziek te gaan luisteren, door het kijken van deze geniale films.

Is dit alles?

Nee natuurlijk niet, er zijn nog zoveel meer voorbeelden te bedenken die met het fantasy genre te maken hebben, maar veelal bovengenoemde instrumenten kom je vaak tegen. De panfluit doet het ook goed, maar wat we niet mogen vergeten, is dat geen enkele fantasy act compleet is als er geen zanger in meespeelt die de sterke verhalen vertelt van krijgers uit het brein van de schrijvers. Een perfect voorbeeld komt uit de serie The Witcher, van Netflix. Toss a coin to your Witcher, verteld over de verhalen die de witcher mee heeft gemaakt en waarom je hem geld schuldig bent. Niet dat het allemaal waar is, maar 1: zonder dat de bard zingt was dit nooit vertelt en 2: het is een fantasy toevoeging op wat de muziek wil vertellen, maar niet over kan brengen.

Het beste instrument van de minstreel/ bard/ joker of hofnar is de stem en de rest is louter ondersteuning. Om dit tot zijn volste te kunnen ervaren, dien je de volgende editie van FantasyFest er dus gewoon weer bij te zijn!