Geschreven door Maikel Tegelaers

Pagan, levenswijze of de wijze waarop we eigenlijk moeten leven.

Geloof… een krachtig wapen voor de een en een houvast voor de ander. We zijn gewend geraakt aan het christendom of andere recente religie, maar voor deze religies ons bereikt hadden, waren er andere gewoontes. Die gewoontes waren voor die mensen net zo belangrijk als hetgeen veel van ons nu aan vasthouden als rots in de branding. Ze geloofden in andere goden (en wellicht wel meer) en spraken ons er meer dan vol van uit als er door andere twijfel over was. Dezelfde situatie met andere tijden en kennis dus.

Dit stukje gaat niet over geloof, laten we dat vooropstellen. Ikzelf ben een groot aanhanger van niks geloven en maar kijken waar we uitkomen. In veel gevallen geloof ik mezelf niet eens. Het enige wat ik geloof, is dat het universum te groot is om er alleen in te zijn. Ik geloof ook dat we het nooit zullen ontmoeten omdat het universum te groot is. Nee, dit stuk gaat over de houvast, die men had voor het moderne geloof en wat er nu nog van over is, hoe we dat kunnen gebruiken en hoe het wellicht een persoon positief kan bevoordelen.

De Pagaan

De dokter, de heks. Deze persoon probeert een gelukkig leven te leiden, niet door het hedendaags geloof te volgen, maar zich te verdiepen in de oude leer van genezing en zelfgenezing. In veel gevallen worden deze mensen als aanhangers van de godin Wicca gezien en zijn meer een met de natuur als de gemiddelde persoon. Wicca staat voor magie en natuur. Kruiden zijn een belangrijk bestandsdeel in de rituelen.

De Heks

De term is een ondankbare term vanuit het huidig geloof voor alles wat onbekend is, wat een persoon aangeschreven kan worden. Hier is geen beknopte en makkelijke uitleg voor, maar vroeger in de middeleeuwen, toen het Paganisme nog iets meer gold en communicatie op lange afstanden wat moeilijker was, dacht men dat een heks simpelweg het nieuwe geloof niet accepteerde en een duivelsaanbidder was. Menig onschuldigen beschuldigd van deze onterechte misdaad zijn “verwijderd” uit de maatschappij door de brandstapel. Onbegrip was nooit de fout van de kerk, maar van de persoon die het onbegrip veroorzaakt.

De dokter

De pagaan, de Heks. Vaak genoemd in een zin met schoonmoeders, maar deze persoonstitel hoeft niet als de sprookjes doen vertellen, een negatief gegeven te zijn. Wicca is natuur en magie. Magie kan voor elk persoon andere uitwerkingen hebben. Een dokter is niks anders dan de medicijnman of vrouw, dus heks of pagaan van vroeger, maar met andere rituelen en veel meer kennis van het menselijk lichaam en techniek ondersteund door onderzoekbare feiten. Is een pagaan dan een slecht persoon? Nee helemaal niet.

Waar kennen we het van?

Wichelroedes

Een van de bekendste (en meest onbegrepen) rituelen, zijn de wichelroedes. Stokjes van een bepaald materiaal, welke in de hand gehouden worden in de zoektocht naar antwoorden. Dit kunnen meer dan alleen water zijn, want het gebruikt aardstraling en lichaamsstraling om de antwoorden te geven naar waar de zoekende op zoek is. Waarom onbegrepen? Omdat het nog steeds niet helemaal duidelijk is wat nu precies de roedes doet bewegen. In veel gevallen wordt het ook gebruik door “geestenjagers”, waar het op dezelfe manier werkt, maar met andere gegevens om de roedes te doen bewegen.

Litha, ofwel het begin van de zomer.

Litha is de naam van de zomerzonnewende, wat in de volksmond de langste dag van het jaar betekend. Deze werd in tijden voor het christendom gevierd en oorspronkelijk werd dit gedaan op 24 juni, 3 dagen na de zonnewende. Hier werden grote vuren gemaakt, werden er wensen uitgesproken naar elkaar en zaten we lang om dit vuur om alles positief met elkaar te bespreken. Sinds het christendom is het pagan ritueel lang verdwenen, maar ik wil het toch nog even benadrukken, omdat er nog meer dan genoeg mensen zijn die wel aan positieviteit doen. Niet omdat het een paganistisch ritueel is, maar omdat er al meer dan genoeg narigheid in de wereld is en we af en toe eens wat positieviteit kunnen gebruiken. Litha is hier meer dan goed voor, ook al vier je het niet of doe je niet aan pagan gewoontes.

Niet alleen is deze dag een belangrijke dag voor Pagans, maar ook de zomer begint dan. Litha staat dus voor een nieuw, warm begin, wat de koude tijden verdrijft. Tijd voor nieuwe mogelijkheden, warme tijden en veel (kruidige) positiviteit.

Houvast en positiviteit

Iedereen heeft zijn eigen manier van verwerken, houvast aan hetgeen hem dierbaar is en hoe men met deze informatie omgaat. Om het heel kort te omschrijven, is het eigenlijk niet zo heel anders als vroeger, voor de moderne religies. Het paganisme van tegenwoordig staat meer voor positiviteit, levenswijze en het gebruik van onze omgeving en minder het helen van anderen. Er zijn echter genoeg dingen in deze levensstijl die aantrekkelijk kunnen zijn als we ons ervoor openstellen.

We vieren de zomer toch al? Wellicht anders als toen, maar wel met dezelfde positiviteit.
Positiever zijn voor iedereen, naar iedereen en door iedereen lost veel op, op veel verschillende vlakken. Laten we dit eens met zijn allen proberen, ongeacht de ideeën die we als volk dragen.

Wil je meer weten over het Paganisme? Kom dan eens naar een van onze beurzen, laat je verrassen of inspireren (of kom gewoon voor de overvloed aan mede muziek en leuke standjes (en standhouders, ik ben er tenslotte één van).