Geschreven door Maikel Tegelaers:

 

De geschiedenis en terugkomst van mede

Klinkende mokken maken het feestende geschel van drinkende Vikingen na een nieuwe plundering op het vaste land naast Britannië. Een overwinning moet gevierd worden met traditioneel en eigen mede. Een vloeibaar offer aan Odin om hem dankbaar te zijn voor wat er die dag gebeurd is.

Ja die Vikingen konden er wat van en heerlijk drinken is een van de zijkennis waar ze bekend om stonden naast het roven en plunderen, ofwel ontdekken. Iedereen weet namelijk al -en zo niet, dan nu wel- dat de Vikingen de eerste ontdekkers waren vanuit wat in de nabije toekomst Europa zou moeten worden. Buiten het feit dat dit een compleet ander verhaal is, heeft het wel degelijk met ons verhaal vandaag te maken. Er is namelijk een heel grote catch aan het hele medeverhaal, waar bijna niemand vanaf wist.

In den beginne…

De eerste geschriften over mede uit Ethiopië , zijn van rond 8000 Voor Christus en werden net als nu met de basisbestandsdelen water en honing gemaakt. De ingrediënten gaan daarna in een fermentatie proces, welke wel wat gerevolutioneerd is in die 8000 jaar, maar in de basis nog steeds hetzelfde is. De honing en water wordt vergist, gefermenteerd en het resultaat is een alcoholische drank, gemaakt van de basisbestandsdelen honing en water. Het wordt dan ook wel honingwijn genoemd, omdat de basis, net als wijn uit twee bestandsdelen bestaat. Het grote verschil tussen de twee, is dat bij wijn het ook dan ophoudt met twee bestandsdelen – water en druiven – en bij mede kan er nog van alles toegevoegd worden om de smaak van de mede te veranderen.

Een mytische drank

Mede is de laatste tijd weer aan zijn opmars aan het werken, mede dankzij beurzen als de Fantasy Fest en anderen. De drank is echter een flinke tijd bijna vergeten, doordat de andere alcoholische drank bier in populariteit is gestegen. Gelukkig is deze godendrank weer terug op de menu kaart en desondanks dat je hem nog niet op elke hoek kunt kopen, begint de mede wel weer tevoorschijn te komen in een redelijk te bereiken afstand.

Vroeger was het de drank van de goden. In de Noorse mythos, is het Odin die zijn wijsheid bij bijzondere grote hoeveelheden begon te delen met zijn onderdanen. Dit klinkt mij meer alsof de persoon die het “signaal” van Odin gewoonweg straalbezopen was, maar goed, het bleek dusdanig belangrijk te zijn dat er wel goed naar geluisterd werd. Niet alleen werd er wijsheid gehaald uit de Noorse mythos, maar ook de Grieken, Chinezen, Belgen en Germanen wisten wel raad met deze bijzonder lekkere drank.

Er zijn zelfs oude geschriften over de bijbelse verhalen dat Jezus niet alleen wijn dronk op het laatste avondmaal, maar ook aan de mede heeft gezeten.

En nu?

Tegenwoordig kun je net als bier een grote verscheidenheid aan heerlijke medes vinden en ook voor de personen die niet van de percentages alcohol houden. (ik ben persoonlijk een groot fan van De alchohol-vrije medes van Heathen Mead die ook op de beurs staan) Je kunt geen fantasy evenement meer bedenken waar men niet rijkelijk de flessen opdrinken alsof het water is. Het smaakt heerlijk, is in veel verschillende smaken te vinden en gelukkig is het niet al te duur, dus je kunt er nog wat liters van weg ”atten” en meenemen als je naar de muziek luistert die Fantasy Fest met zich meebrengt. Het kan erger lijkt me! Lekker spul drinken en goede muziek luisteren.

Niet alleen op evenementen zijn de medeboeren te vinden, maar steeds meer slijterijen nemen mede weer op in hun assortiment en naar verachting zal het dan ook niet lang meer duren voor we weer op de hoek de medes kunnen vinden. Een veel geziene plek buiten de slijterijen om waar je mede kunt kopen, is ook de plek waar je jezelf kunt verdiepen in rollenspellen als Dungeons and Dragons en andere spellen. Hier kunnen we dan ook de link naar fantasy en mede leggen. Een goede bier is natuurlijk nooit weg, maar als je letterlijk je natje in stijl kunt drinken van de setting waar je je in bevindt, lijkt me dit gewoon een 1+1=2 oplossing.

Met andere woorden, mede is weer helemaal terug. Wellicht nog niet zo als vroeger toen bier op de tweede plek stond en waarschijnlijk zal dit ook nooit meer als vroeger worden, maar je krijgt de mogelijkheid weer om de godendrank te nuttigen, en dat is al heel wat meer als een paar jaar terug, toen je nog raar aangekeken werd in de slijterij als je erom vroeg…

Conclusie: als je het nog niet geprobeerd hebt, doe het! Ik kan niet meer zonder. Het klinkt als een alcoholverslaving, maar ik drink nog steeds de alcoholvrije😉