Wij hebben aan onze standhouders gevraagd hun ‘levensverhaal’ te vertellen. Hoe zijn zij in de wereld van de evenementen/festivals terecht gekomen en wat verkopen zij of doen zij tijdens evenementen.

Hierbij het verhaal van Nico Bontenbal van Team Haagsche Schutters. Hij is al vele jaren standhouder bij Fantasy Fest (tot oktober 2018 nog de Gothic& Fantasy beurs).

Team Haagsche Schutters:

Zelf Boogschieten en dan ook nog het grote publiek willen laten schieten ?? Hoe verzin je het en hoe kom je dan uit op de naam Team Haagse Schutters en op een festival ??
In 2006 kwamen mijn vrouw en ik, en ik geef het toe door pure verveling van wat we nu dat weekend eens zouden gaan doen, terecht op het Castlefest. We wisten helemaal niets van het bestaan van dit soort festivals en waar het dan wel over ging. Dat was vrij snel duidelijk. Geweldige sfeer, leuke mensen, prachtige kostuums en veel leuke dingen te zien en te koop. We waren wat dat betreft gelijk “verkocht”. We zeiden direct tegen elkaar “dat gaan we vaker bezoeken, die festivals”.

Tot onze verbazing komen we op dat festival een collega van mijn vrouw tegen bij een stand waar hij bezig was om uit naam van de NHB * de handboog schietsport te promoten. Mijn vrouw wist wel dat haar collega die sport beoefende maar niet dat hij op festivals mee deed. Je kon daar bij hem op een soort klapplankjes schieten die omvielen als je ze raak schoot. Ik moest van hem natuurlijk ook ff schieten. Eerlijk gezegd had ik toen zoiets van “doe ff normaal, ik ga niet met een pijl en boog op een paar plankjes 4 meter verderop staan schieten”. Ik had geen zin om daar voor Jan met de korte achternaam te gaan staan. Na enig aandringen, van inmiddels ook mijn vrouw, heb ik het toch maar gedaan en niet in het minst tot mijn eigen verbazing schoot ik 3 van de 4 plankjes om. Waarop haar collega melde: je hebt een natuurlijk talent voor boogschieten, kom eens naar onze vereniging om eens te schieten op een echte grote schietbaan. Het toeval wilde dat er die week erna een Open dag was op zijn schietvereniging, dus ik er heen. Veel geschoten en veel uitleg gekregen en ook de daar aanwezige handboogtrainer melde me dat ik een natuurlijke aanleg voor boogschieten had.

Ik vond het inmiddels zo leuk om te doen dat ik me voor de eerstvolgende cursus heb aangemeld die een paar weken later begon. Om een lang verhaal wat korter te maken, nog voor het einde van de cursus deed ik al aan mijn 1e wedstrijd mee. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik aan zo’n 350 wedstrijden meegedaan door heel Nederland, België, Frankrijk en Italië waaronder diverse Nederlandse kampioenschappen en de Europese kampioenschappen in Italië en Frankrijk. Ook heb ik meegedaan aan een aantal televisie programma’s zoals Wedden Dat Ik Het Kan. Het leukste vind ik de zgn 3D/Animal wedstrijden, 1 of 2 dagen buiten in de natuur op doelen op wisselende onbekende afstanden schieten. Het lijkt heel veel op het echte jagen. Kijk voor meer details maar eens op mijn site.

Maar …….. Dit verklaart nog steeds niet waarom ik nu op festivals sta.
De club waar ik lid van was had trainers nodig, ik heb dus in 2011 mijn trainersdiploma gehaald en ben daar ook les gaan geven. In 2015 heb ik o.a. ook de cursussen Het Basisschot en Instinctief Schieten bij de NHB gehaald. De cursussen heb ik mede gevolgd omdat ik naar het publiek toe er zeker van wilde zijn dat we veilig bezig waren, want het zijn en blijven wapens waarmee je een hoop (lichamelijke) schade kan aanrichten. Zoals vaak bij verenigingen kwam daar ook vaak de vraag naar clinics en daar voldeden ze graag aan, behalve als het elders was dan op het eigen schiet terrein en/of met een thema.
Inmiddels gingen mijn vrouw en ik vaker naar festivals en hadden we ook het e.e.a. aan diverse soorten festival kleding en dat wisten ze op de vereniging. Dat soort clinic aanvragen kwam dus bij mij terecht.
Het gevolg: dan moet je je dus inschrijven bij de KvK en een naam verzinnen en zo ontstaat dan de naam Team Haagse Schutters.

Hoe kom je dan op festivals terecht? Een van onze clinic klanten organiseerde ook festivals en toen zij ons uitnodigde om mee te doen hoefden we daar niet al te lang over te denken. Al vrij snel stonden we dus opeens in middeleeuwse kleding en met allerlei attributen te schieten op terreinen door heel Nederland. Inmiddels zijn we meer dan 280 festivals, beurzen, feesten, en. enz. verder en rijden we met een grote aanhangwagen gevuld met middeleeuwse spullen zoals tenten, kookpotten, vlaggen, zwaarden, schilden, helmen, schietschijven, doelpakken, pijlen en bogen enz. enz. door heel de Benelux en doen mee aan verschillende festivals. Ik heb een ploeg met enthousiastelingen om me heen verzameld die graag mee doen en ook de benodigde trainers diploma’s hebben gehaald en we zijn dus nu in staat om overal 2 tot 5 schietbanen in te richten met 6 trainers erbij. We doen diverse soorten festivals (binnen en buiten) zoals Middeleeuws, Fantasy, Halloween, Dickens, etc. Ook doen we nog steeds met veel plezier verjaardagen, trouwerijen, schoolsportdagen, huisfeesten, teambuildingen, winkelopeningen, enz. enz.

Meer weten, vragen of foto’s zien? Kijk eens op www.haagseschutters.nl.

* NHB = Nederlandse Handboog Bond.